0

Prečo je navoskovanie laku dôležité?

Slúžite aspoň trošku vášmu vozidlu (auto, motorka,...) alebo ste názoru, že má slúžiť len vám? Umývate ho/ju tak raz za mesiac?...raz za týždeň?...alebo si ho dávate umývať do auto umyvárni? Každý na to máme svoj vlastný názor a každý koná podľa jeho vlastného presvedčenia. Ak ste sa práve zamysleli a vybrali ste si niečo zo spomenutého, tak moja ďalšia otázka je, či používate aj niečo viac na jeho ochranu, ako len oplach, prípadne použitie autošampóna? Áno? Nie? V tomto krátkom článku stručne zhrniem, prečo je dôležité svoje vozidlo z času na čas navoskovať.

Na samotnú ochranu laku vozidla (okrem mechanických ochrán – napr. plachty, garáž) máme na výber buď ,,vosk“ alebo ,,syntetický vosk“ (ďalej len ,,sealant“). Aký je medzi nimi rozdiel? Vosk obsahuje prírodné materiály (napr. karnaubský vosk). Sealant je čisto chemická záležitosť, to znamená, že neobsahuje žiadne prírodne materiály. Ak ste svoje vozidlo voskovali, používali ste ozajstný vosk alebo to čo ste nazývali voskom bol v skutočnosti sealant? Ak ste používali jedno alebo druhé, oba splnili svoju úlohu.

Kvôli čomu teda voskujeme svoje autá, motorky,...? Kvôli tomu, aby sme ochránili lak karosérie pred škodlivým žiarením slnka, pôsobením cestárskej soli, trusom vtákov a pod. Použitie vosku navyše lak pekne rozžiari a spôsobí vytvorenie mokrého efektu. Dlhodobé používanie vosku uvidíte hlavne po rokoch používania. Lak bude aj po rokoch vo veľmi dobrej kondícií. Sekundárnym plusom používania voskov je aj to, že ak sa raz rozhodnete vaše vozidlo podstúpiť na predaj, ľahšie sa vám bude predávať auto o ktoré bolo starané. Koniec koncov také vozidlo vyzerá ,,novšie“. Navoskovaná karoséria sa dokonca lepšie umýva.

Pred nanesením vosku sa odporúča umyť lak vozidla aspoň dva krát autošampónom, následne sa odporúča dekontaminovať lak vozidla od počiatku prípadnej hrdze použitím clayu. Nános clayu odporúčam vynechať v prípade, že s tým nemáte predošlú skúsenosť, aby ste lak nepoškodili. Použitie vosku je už potom jednoduché, stačí ho naniesť v tenkej vrstve, nechať chvíľku pôsobiť podľa návodu výrobcu a doleštiť ho do vysokého lesku. A čo sa týka toho, koľko krát ročne by sa mala daná procedúra vykonať? Odporúčam navoskovať vozidlo dva krát za rok. Ideálne po zime, aby sa lak ochránil pred silným letným slnkom (vyžaruje škodlivé UV žiarenie) a pred zimou, aby sa lak ochránil pred agresívnou posypovou soľou. 

V ponuke nášho internetového obchodu nájdete vosky a sealanty (viď. Súvisiace produkty). Z vlastnej skúsenosti odporúčam karnaubské vosky.

  Starostlivosť o vozidlo

Súvisiace produkty

Carnauba Car Wax 500ml

Carnauba Car Wax 500ml

Skladom u externého dodávateľa. Na našom sklade vie byť zvyčajne do 2 - 3 pracovných dní. Následne h..

13,50€

All Metal Polish 300ml

All Metal Polish 300ml

Skladom u externého dodávateľa. Na našom sklade vie byť zvyčajne do 2 - 3 pracovných dní. Následne h..

9,80€