0

Voľba farby svetla pri kúpe osvetlenia do vozidla

Pri výbere produktov do našich vozidiel si vyberáme na základe určitých požiadaviek. Každý jeden z nás kladie iný dôraz na použité materiály výrobku, na výkon, cenu, značku a pod. Aj pri kúpe osvetlenia si každý z nás vyberá podľa vyššie spomenutých parametrov. V tomto článku sa však povenujem výberu podľa farebnej teploty svetla (ďalej ,,farby svetla“). Farba svetla sa meria v kelvinoch.

Určite ste sa s tým už stretli, idete si kúpiť LED žiarovky, halogénové žiarovky alebo xenónové výbojky a narazíte na možnosť výberu farby svetla. Pre niekoho žiadny problém, no určite sa nájdu aj takí, ktorí sa pozastavia a zamyslia sa, prípadne potrebujú poradiť v rozdieloch daných farebných teplôt. Farebná teplota zdrojov svetla v automobilovom priemysle sa vo veľkej miere hýbe od zhruba 3000 kelvinov po zhruba 10000 kelvinov. Pri 3000 kelvinoch sa bavíme o ostrom žltom slnečnom svetle. So vzrastajúcou hodnotou farby svetla prechádza svetlo do bielej dennej farby až do modrej až fialkastej farby zamračenej bezslnečnej oblohy (10000 kelvinov).


Zdroj: https://www.svet-svietidiel.sk/novinky/detail/farebna-teplota.htm


Každá z farieb svetla má svoje pozitívnejšie, no zároveň aj negatívnejšie stránky. Ak napríklad uvažujem nad žiarovkami alebo výbojkami ktoré chcem zamerať na používanie do zlého počasia (dážď, hmlu, búrky), zameriam sa na žltšiu farbu svetla (3000 – 3500 kelvinov). Tá svojou agresivitou preniká lepšie okolitým prostredím, je lepšie viditeľná, zároveň však pôsobí unavujúco na oči vzhľadom k svojej agresivite. Najčastejším využitím tohto farebného spektra sú pri off road vozidlá, prípadne svetlá do hmly.

Opačné spektrum farieb svetla zase poslúži tým, ktorí chcú dostať zo svojich svetiel moderné modrasté svetlo (7000 – 10000 kelvinov). Táto farba svetla, ak je používaná ako tlmené/diaľkové osvetlenie vozovky, síce pôsobí moderne a upokojúco pre ľudské oči, zároveň je však jej farebné spektrum ťažšie viditeľné v okolitom prostredí hlavne v horšom počasí (šero, dážď, búrka, hmla). Modrasté svetlo je v súčasnosti využívané hlavne v LED žiarovkách používaných v interiéri alebo exteriéri vozidiel.

Najlepším variantom, hlavne pri kúpe osvetlenia ktoré má slúžiť na osvetľovanie vozovky pred vami, je podľa môjho odporúčania kúpa svetelného zdroja v spektre od 3900 do 5500 kelvinov. Približuje sa dennému svetlu, zachováva v sebe najlepší pomer viditeľnosti svetla v prostredí a taktiež pri zhruba 4350 - 5100 kelvinoch sa zachováva moderný vzhľad.

Internetový obchod mtecsvietenie.sk ponúka na výber kvalitné prémiové LED a halogénové žiarovky, taktiež špičkové xenónové výbojky pre tých najnáročnejších zákazníkov. 


  Osvetlenie vozidiel

Súvisiace produkty

MTEC H7 Super White - NOVÁ VERZIA

MTEC H7 Super White - NOVÁ VERZIA

Halogénové žiarovky Super White sú najpredávanejšou sériou. Sú skvelou voľbou pr..

19,50€ 20,90€

MTEC H7 Cosmos Blue White - NOVÁ VERZIA

MTEC H7 Cosmos Blue White - NOVÁ VERZIA

Halogénové žiarovky série Cosmos Blue White sú skvelým doplnok ku xenónovým alebo LED svetlomet..

23,60€ 24,90€

MTEC H7 Ultra Booster +150%

MTEC H7 Ultra Booster +150%

Halogénové žiarovky série Ultra Booster +150% v sebe zahŕňajú všetko, čo by v sebe mali ob..

21,50€ 22,90€